Inspiratiebijeenkomsten Natuurinclusieve Landbouw

Waterbuffelboerderij De Stoerderij is door de Provincie Noord Brabant gekozen om als inspiratiebedrijf te dienen voor collega’s die om willen schakelen naar natuurinclusieve landbouw. De Provincie Noord Brabant initieert dit omdat er grote behoefte is aan uitwisseling van kennis onder natuurinclusieve ondernemers.

Introductie De Stoerderij

Arjan Swinkels, eigenaar van 'de Stoerderij' is gestart in 2010 met waterbuffels. Het eigen label ‘Stoer’ en afzet van de buffelmelk en -vlees in eigen beheer dragen bij aan een onafhankelijk en toekomstbestendig bedrijf.

Bedrijfskenmerken

De Stoerderij heeft ongeveer 100 dieren op bijna 30 hectare natuurgrond en 14 hectare eigen grond. Waterbuffels gedijen uitstekend op (natte) natuurgronden. Het zijn robuuste dieren die prima kunnen leven onder relatief schrale omstandigheden. Waterbuffels hebben een hoog adaptatievermogen ten aanzien van klimaat (zowel kou als warmte) en zijn in vergelijking met hedendaagse productiedieren minder vatbaar voor parasieten. Het gebruik van antibiotica en ontwormingsmiddelen is daarom zelden nodig. Waterbuffels kunnen een rol spelen in het beheersen van gras- en kruidensoorten die onder extensief management de overhand krijgen en de gebruikswaarde van extensieve en natte graslandpercelen verlagen en/of de kosten van herstellend beheer verhogen.

Inspiratiebijeenkomsten

De Stoerderij organiseert bijeenkomsten bij de boerderij aan de Van den Elsenstraat 56 in Son en Breugel. De bijeenkomsten bestaan uit een theoretisch deel en een farmwalk. Naast Arjan zijn experts Bas Kemperman (Eco & Wildlife specialist) en Ronald Rongen (veearts, waterbuffeldeskundige en eigenaar Stockmanship.eu) sprekers. Hoofdthema's zijn de inpassing van een natuurinclusieve bedrijfsvoering en het ontwikkelen van landschapselementen. Tevens komen aan bod : waterbuffels houden als alternatief voor koeien en het vermarkten van eigen producten (verdienmodel). De ‘farmwalk’ gaat langs de diverse (natuur)weilanden met de waterbuffels en landschapselementen.

Voor wie?

Deze Inspiratiebijeenkomsten zijn uitsluitend bedoeld voor Agrarisch ondernemers en studenten van agrarische opleidingen uit Noord Brabant.

Kosten

Deelname aan een inspiratiebijeenkomst is gratis. Deelnemers die niet voldoen aan de eisen die de Provincie stelt (dus als u geen agrarisch ondernemer of -student uit Noord Brabant bent) betaalt u een vergoeding van 25 euro per persoon.

Aanmelden verplicht

Voor het jaar 2023 hebben we twee data geselecteerd voor een Inspiratiebijeenkomst. Vooraf aanmelden voor een bijeenkomst is verplicht en kan via onderstaand aanmeldingsformulier. Aanmelden kan individueel, maar ook als groep (bijvoorbeeld studieclub, vereniging of collectief) We hanteren een minimum van 10 deelnemers en een maximum van 30 deelnemers per bijeenkomst. Aanmelden kan via onderstaand aanmeldingsformulier.

Vragen of opmerkingen?

Neem gerust contact op met Arjan Swinkels via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 06 - 13947995 (ook SMS, en WhatsApp)

Aanmeldingsformulier

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

De Stoerderij
Bezoekadres:
Van den Elsenstraat 56
5694 NH Son en Breugel

Correspondentieadres: (geen verkoopadres)
De Stoerderij
De Koppele 617
5632 LS Eindhoven

KvK : 50612476
IBAN : NL93 RABO 0154 5598 30

Privacy Statement van De Stoerderij : klik hier!

Vragen of opmerkingen?
De Stoerderij
Arjan Swinkels
Telefoon : 06-13947995 (ook SMS / WhatsApp / Signal)
E-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.