Aanmelden Crowdfunding Stoer Vlees 2024 : klik hier! 

'DE STOERDERIJ: EEN BOERDERIJ MET HELE STOERE WATERBUFFELS'

De Stoerderij is een boerderij met hele stoere waterbuffels. De familiekudde telt circa 100 waterbuffels en deze lopen het hele jaar door lekker buiten in diverse weilanden in Son en Breugel, vlakbij Eindhoven. Bij De Stoerderij worden de waterbuffels gemolken en ze worden gehouden voor het vlees. Buffelmelk is beroemd van de traditionele Italiaanse buffelmozzarella. Onze buffelmelk verwerken we ook tot heerlijke buffelmozzarella, maar er wordt ook yoghurt, roomijs, paneer en roomboter van gemaakt. We verkopen ook rauwe melk bij de boerderij. De stieren worden gehouden voor het vlees en dit wordt voornamelijk verkocht via Crowdfunding.  

DE WATERBUFFEL 

Vóór de ijstijd leefden waterbuffels in Europa. Daarna trokken zij zich terug naar Azië waar ze worden gebruikt als trekdier in de rijstvelden. Duizenden jaren geleden keerden de waterbuffels terug naar Europa en in Italië is men ze gaan melken voor de mozzarella. Het gematigde Nederlandse klimaat is erg geschikt voor het houden van waterbuffels. Van nature gaan ze graag in het water liggen om af te koelen. Vandaar de naam waterbuffel.

STOERE BEESTEN

Waterbuffels zijn stoere beesten. Ze zijn zelden ziek, kunnen het hele jaarrond buiten worden gehouden en hebben prachtige hoorns die schuin naar achter zijn gericht. Het zijn de Harley Davidson's onder de runderen.

Waterbuffels zijn extreem rustig en mak, maar daarentegen zijn ze ook erg stressgevoelig. Het zijn vriendelijke dieren die het meestal heerlijk vinden om geaaid te worden. Kortom : Knuffel de buffel!

DE VERSCHILLEN

Waterbuffels behoren tot de familie van de runderen, maar het zijn géén koeien. Buffelmelk bevat veel meer vet, eiwit en calcium in vergelijking met koemelk. Waterbuffels geven minder melk dan koeien, slechts zo'n 2.000 liter per jaar. Ze staan dichter bij de natuur en zijn daarom erg lastig om te melken. Ze liggen heel graag in het water of een modderpoel. Het zijn echte smeerlappen! Daarnaast hebben ze een structuurrijk rantsoen nodig met veel lang gras. Krachtvoer is eigenlijk niet nodig!

 

FAMILIEKUDDE

Bij De Stoerderij wordt gewerkt met een zogenaamde familiekudde. Dit betekent dat de kalfjes drie maanden bij hun moeder blijven én zelf melk drinken bij de moeder. Ze worden dus niet direct na de geboorte gescheiden van hun moeder, zoals doorgaans bij een melkveehouderij gebeurt. Een familiekudde levert een betere diergezondheid op en er is meer ruimte voor natuurlijk gedrag. Het kalf wordt opgevoed door de beste opvoeder, namelijk de eigen moeder. Na ongeveer drie maanden worden de kalfjes geleidelijk gescheiden van hun moeder en gaan de stiertjes naar de stierengroep toe en de vrouwelijke kalfjes blijven ook tijdelijk in een aparte groep.

Het werken met een familiekudde heeft als grootste nadeel een lagere melkopbrengst. Dit wordt bij De Stoerderij gecompenseerd door de melk niet aan een fabriek te leveren, maar zelf producten te (laten) maken en te verkopen. Daarnaast is het ook erg lastig om de buffels te melken met de melkmachine. Ze zijn namelijk vanaf dag 1 gewend dat hun kalf hun melk zoogt en niet de melkmachine. Met heel veel trainen en geduld hebben, is dit echter ook aan te leren. Maar... gemakkelijk is het zeker niet!

SPENEN

De kalfjes blijven drie maanden bij hun moeder, maar daarna moeten ze worden gescheiden. Waarom? Het kalf heeft dan voldoende melk gehad. De scheiding tussen moeder en kalf levert vaak stress op. We proberen dat zoveel mogelijk te beperken door geleidelijk te scheiden. Na een paar dagen is het verdriet over en gaan de stierkalveren naar de stierengroep en de vrouwelijke kalfjes vormen samen een 'meidengroep'.

 

DEKSTIER

Bij De Stoerderij wordt gewerkt met een dekstier en deze loopt dag en nacht bij de kudde. Waterbuffels laten nauwelijks zien als zij 'tochtig' zijn en daardoor is kunstmatige inseminatie lastig. De dekstier zorgt dus voor de nakomelingen. Om inteelt te voorkomen komt er elke twee jaar een nieuwe dekstier bij de kudde. De 'oude' stier gaat dan doorgaans naar de slager en er wordt een nieuwe stier aangekocht van een andere buffelboerderij.

STIERKALFJES

Stierkalfjes hebben in feite weinig waarde voor een melkveehouderij, omdat zij immers geen melk geven. Toch blijven de stoere stiertjes ook bij De Stoerderij en worden ze gehouden voor het vlees. Ze lopen jaarrond buiten en verblijven van april tot december in een natuurgebied van Staatsbosbeheer. In de winter zijn ze ook buiten en lopen ze in een perceel aan de Rijtvenweg. Het vlees wordt verkocht via Crowdfunding-projecten.

KEURIG WERK        KEURIG MERK

Er zijn ruim 25 keurmerken die jou als consument moeten helpen bij het boodschappen doen. Allemaal strenge regels voor de boer en die moet er ook nog fors voor betalen.

De Stoerderij werkt in principe volgens de normen van de biologische landbouw, maar beschikt bewust niet over het biologische keurmerk. Enerzijds vanwege kostenbesparing, anderzijds omdat de ijsbereider en slager, de besten van de regio, niet biologisch zijn en de producten dus nooit een biologische keurmerk kunnen krijgen. Incidenteel wordt er afgeweken van de regel van de biologische landbouw, bijvoorbeeld bij de aankoop van brokjes. De peilers van de stoere bedrijfsvoering zijn :

- Familiekudde (kalfjes blijven minimaal 3 maanden bij de eigen moeder)
- Jaarrond weidegang
- Maximaal grasgevoerd
- Geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen
- Toegang tot modderpoel
- Zeer gering antibioticagebruik.

De Stoerderij
Bezoekadres:
Van den Elsenstraat 56
5694 NH Son en Breugel

Correspondentieadres: (geen verkoopadres)
De Stoerderij
De Koppele 617
5632 LS Eindhoven

KvK : 50612476
IBAN : NL93 RABO 0154 5598 30

Privacy Statement van De Stoerderij : klik hier!

Vragen of opmerkingen?
De Stoerderij
Arjan Swinkels
Telefoon : 06-13947995 (ook SMS / WhatsApp / Signal)
E-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

facebook   linkedin   twitter   instagram   youtube

Aanmelden Stoere Nieuwsbrief