NATUURLIJK GEDRAG

Dierenwelzijn staat erg hoog in het vaandel bij De Stoerderij. We halen alles uit de kast om de waterbuffels zo natuurlijk mogelijk te laten leven. Jaarrond weidegang is een belangrijke peiler, maar ook de familiekudde en de modderpoel.

Familiekudde (kalfjes bij de koe)

Wij produceren buffelmelk. Bij vrijwel elke melkveehouderij wordt het pasgeboren kalf direct bij de moeder weggehaald, want dan kan alle melk die het dier produceert in de melkstal gemolken worden door de boer. Hier mag het kalf 12 weken (3 maanden) bij zijn of haar moeder blijven en zelf de melk zogen bij moeder. De moeder-buffel wordt ook 2 keer per dag gemolken, maar het komt regelmatig voor dat het kalf alle melk al opgedronken heeft. Na een paar weken worden kalf en moeder 's nachts gescheiden van elkaar. Het kalf verblijft dan binnen in het stro en moeder blijft gewoon in de kudde. Na 12 weken worden moeder en kalf definitief gescheiden van elkaar.

Het werken met een familiekudde kost de boer veel melk. Het kalf drinkt namelijk gedurende de zoogperiode vaak meer dan dat ze nodig zou hebben om gewoon goed op te groeien. Daarnaast zijn de moeder erg lastig om te melken met de melkmachine. Het gevolg van dit alles is een lagere melkopbrengst en dus een hogere kostprijs van een liter stoere buffelmelk.

Modderpoel

Een waterbuffel houdt van water, de naam zegt het al. Ze liggen graag in het water. Dit komt omdat ze nauwelijks kunnen zweten en door in het water of de modder te liggen, kunnen ze hun warmte kwijtraken. Daarnaast gebruiken ze de modder voor een extra laag op hun huid en dat werkt als schild tegen insecten. Een modderpoel heeft ook een sociale functie voor de dieren. Zowel de kudde van de vrouwelijke dieren als de mannelijke dieren hebben in de zomerperiode een waterpoel tot hun beschikking.


Terug

De Stoerderij
Bezoekadres:
Van den Elsenstraat 56
5694 NH Son en Breugel

Correspondentieadres: (geen verkoopadres)
De Stoerderij
De Koppele 617
5632 LS Eindhoven

KvK : 50612476
IBAN : NL93 RABO 0154 5598 30

Privacy Statement van De Stoerderij : klik hier!

Vragen of opmerkingen?
De Stoerderij
Arjan Swinkels
Telefoon : 06-13947995 (ook SMS / WhatsApp / Signal)
E-mail : info@destoerderij.nl

 

facebook   linkedin   twitter   instagram   youtube

Aanmelden Stoere NieuwsbriefGa naar boven